Hej! Patrzcie jak ten pan mądrze gada!
"Pomyślmy przez chwile logicznie. Morgoth stworzył orków na podobieństwo elfów, ale za piękni to oni nie byli. Tak samo było z trollami i entami. Nie za bardzo mu wyszły. Myślę, że te cosie to szyderstwo Morgotha z orłów. Morgoth chciał zapanować nad ÂŚródziemiem, ale z orłami pilnującymi przestworzy nie miał szansz tego dokonać. Chciał stworzyć istoty, które podbiją niebo i otworzą mu drogę do podbicia ÂŚródziemia. Wzorując się na orłach stworzył istoty podobne do orłów, tzn. mające skrzydła i latające. Musiały one być ogromne, aby móc walczyć z orłami. Morgoth jednak chciał, aby prócz walki wzbudzały one strach i dlatego tak wyglądają. Może też nie potrafił za dobrze imitować (spójrzcie tylko na orków i trolli) i dlatego cosie wyglądają tak a nie inaczej. Nie mają rozumu i dlatego ktoś musi ich dosiadać i możemy o nich po prostu powiedzieć latające wierzchowce. Konie też za bardzo nie myślą i ktoś musi nimi kierować. Korzystając z mojej teorii wysuwam stwierdzenie, że te istoty nie pochodzą od smoków i nie mają z nimi nic wspólnego. Wyverny też raczej nie wchodzą w grę. Według mnie nie są to znikczemnione orły, ale istoty, które miały orły zastąpić na niebie."
Znalazłam to na jakimś forum o Władcy.